Træterrasse

I sommeren 2006 besluttede vi at lave en træterrasse foran vores sommerhus. Det skulle være en stor træterrasse med masser af plads til at flytte rundt på, samt at man ikke om et par år fortrød at den ikke var lidt større.

Resultatet

Inden vi viser hvordan hele terrassen blev konstrueret viser vi lige, hvad vi endte op med.

Det færdige resultat set oppefra

Og nu et par år senere er græsset kommet helt tilbage og vi har fået et par fine bede omkring terrassen.

Det færdige resultat set oppefra

Udgangspunkt

Billedet nedenfor viser vores sommerhuset inden vi gik i gang med hele dette projekt.

Før vi går i gang

Planlægning

For at få et overblik over hvor stor terrassen skulle være, konstruerede vi en slags virtuel terrasse. Vi brugte brædder, til at lave yderkanten af terrassen. Man kan også bruge en vandslange. Ved en sådan afmærkning er det let at ændre terrassens størrelse samt hvor vinklen på terrassen skulle være. Derudover kan man lettere få et overblik over om der er nok plads rundt om f.eks. havebordet på terrassen.

Virtuel terrassen

Noget af det første vi gjorde var at tage et oversigts billede af vores sommerhus og have, oppe fra et træ, således vi kunne prøve at danne os et overblik over hvordan terrasse skulle se ud. Efter en meget hurtig tur i et billedbehandlingsprogram fremkom dette:

Plan over terrassen

Istedet for en traditionel helt firkantet terrasse valgte vi at lave den nærmest L formet, dog med en vinkel. Det gjorde at vi kunne få terrassen til at gå længere ud, uden at den blev alt for voldsom.

Fundamentet

Som fundament til træterrassen stod valget mellem fliser og sokkelsten. Med sokkelsten behøver man ikke at plane jorden først. Man sætter sine sokkelsten ned og monterer træ fundamentet på disse sten. Det sværeste er at få træ fundamentet til at være i vatter. Ved fliser skal evt græs fjernes og jorden planes og der skal lægges fliser. Nøjagtigt, som hvis man skulle lægge en flise terrasse.

Vi valgte flise løsningen, og det er vi meget glade for nu. Dels var den billigere og dels viste det sig nemt at få lagt hele underlaget i water.

Til at fjerne den del af græsplænen hvor terrasse skulle være, fik vi hjælp. Dette kan anbefales da man ellers kan bruge en godt stykke tid på at køre græs og jord væk fra stedet.

Udgravning

Vi fik gravet ca. 30cm jord af. og derpå fyldte vi ca. 30cm stabilgrus. Det blev så vibreret med en pladevibrator. Inden vi lagde stabilgrusen på udlagde vi et fiberdug der beskytter således der ikke kan gro ukrudt op gennem fiberdugen og terrassen.

Dimensionering

Noget af det vi brugte meste tid på i den indledende fase var at finde ud af dimensioneringen af fundamentet. Vi endte dog frem til følgende:

Mål på terrassen

Vi valgte at bruge 50cm x 50cm fliser for at opnå at strøerne lå helt stabilt. Vi kunne også godt have valgt 40cm x 40cm fliser, men da arealet på en 50cm fliser rent faktisk er 64% større end en 40cm flise, mente vi at det var langt bedre at bruge 50cm fliser.

Strøerne

Til selve strøerne brugte vi 63cm x 125cm trykimprægneret stolper. Vi valgte en afstand mellem strøerne på ca. 70cm. Det er meget vigtigt at afstanden ikke er for stor, for så vil man kunne mærke at terrassebrædderne bøjer når man går på dem.

Måden vi lagde strøerne på var, at vi oven på flisen lagde et stykke tagpap, dels for at undgår at strøen står i vand og dels som mulighed for at justering mht. at det hele skal ligge i vatter. Derefter samlede vi de to strøer med en terrassebræt. Det er så skruet sammen med rustfrie skruer.

Samling på strøerne

For at sikre os at strøerne lå helt fast satte vi nogle små strøer på tværs i konstruktionen. De blev skruet fast med to skruer i hver side for at sikre sig at de ikke gav sig. Derved kunne vi også afhjælpe strøer der bøjer, ved at hive dem på plads med vores tværstrøer. Det kan nemlig ikke undgås at strøerne er skæve ved leveringen.

Strøerne

Det samlede resultat

Den samlede konstruktion af vores fundament kom til at se således ud.

Samlet konstruktion

Værktøj

Det er meget vigtigt at man har det rigtige værktøj til rådighed. Vi havde 3 boremaskiner. 2 ledningsfrie til at bore for og forsænke hullerne med og en gammeldags med ledning til at skrue skruerne ned. Da man skal skruer utroligt mange skruer ned vil en ledningsfri boremaskine løbe tør for batteri alt for hurtigt. Derudover havde vi en rundsav til at save alle brædderne over.

Værktøj

Terrassebrædderne påsættes

Som terrassebrædder har vi valgt helt almindelige trykimprægneret terrassebrædder. Fordelene ved disse er mange. For det første er der prisen. Den ligger på omkring kr. 12,- per meter. Derudover vil man altid kunne købe disse brædder. Ikke noget med "dem fører vi ikke længere". Derudover har det lang levetid og kan tåle alt slags vejr.

Vi valgte at bruge 28mm x 120mm brædder. Vi påsatte brædderne således at der blev brugt to brædder på tværs. Det kræver en del udregning at finde ud af præcist hvor meget træ du skal bruge, så det er godt hvis du sikrer dig at du kan tilbage levere evt. overskydende træ.

Placering af skruerne

Vi valgte at have 5mm mellemrum mellem brædderne. Det gør at vandet samt småsnavs kan komme til at løbe af og ned mellem brædderne. Desuden udvider brædderne sig lidt når de har ligget lidt. Måden man sikrer sig at der altid er den samme afstand mellem brædderne er ved f.eks. at bruge en malerpind. Den er præcist 5mm i tykkelse. Den skærer i små stave på ca 10cm og der sættes et søm igennem stavene. De kan så sættes ned mellem brædderne og sikre den korrekte afstand når man sætter brædderne fast.

Så er vi halvvejs

Den rigtige side opad

Mange glemmer at brædderne skal ligge med den rigtige side opad. Læg mærke til årringene i enden af brædderne. "Marv-siden" også kaldet kerneside, på brættet skal vende opad, dvs. det skal "smile". Kernesiden revner nemlig ikke lige så meget som splintsiden, som den anden side også kaldes. På billedet nedenfor kan du se hvordan brædderne skal ligge.

Bræddernes bue

For hver tværgående rækker brugte vi mellem 20 og 30 rustfri skruer. Antallet afhænger af hvor langt vi er inde på terrassen pga. vinklen. Der blev skruet to skruer ned i hver af strøerne. For at sikre os at skruerne sad på en lang række havde vi lavet et lille simpelt optegnings værktøj der gjorde at vi hurtigt kunne hullerne og samtidigt sikre os at de sad på en lige linie.

På en lang linie

Da det normalt er de små detaljer der gør udslaget er det vigtigt at skruerne sidder på en lang linie, når man nu står og betragter terrassen. Brug derfor lidt ekstra tid på at sikre dig at de sidder 100% på linie.

Rækken af søm på en lang lige linie

Endestykkerne

Nu hænger brædderne ud over siderne og vi mangler at skære endestykker af samt sætte en kantliste på. Endestykkerne blev skåret af med en rundsav og pudset af.

Så er brædderne lagt

Alle enderne skal nu behandles med en oliebaseret trægrunder der beskytter mod råd og svamp. Det kunne f.eks. være GORI 22.

Enderne

Sidste finish

Den sidste finish der blev fortaget var at påsætte et kantbræt hele vejen rundt om terrassen. Hertil brugte vi de samme terrassebrædder, som på selve terrassen. Dette gør at man ikke fra siden af, kan se alle endestykkerne, hvilket vi ikke syntes ser pænt ud. Ved først at påsætte et par klodser på selve strøerne, kan man sætte kantbrædderne på. Alle hjørner skæres i smig for at få et professionel look.

Kanten

Igen er det de små detaljer der tæller. Vi skar enderne på kantbræddet således, at de flugtede helt op til de skrå brædder på huset. En lækker lille detalje, der tog kort tid at lave.

Detaljer ved ende brædderne

Levering

Når du bestiller træet til terrassen, skal du sikre dig at du kan leveret evt. overskydende og fejlbehæftet træ tilbage. Dette er meget vigtigt, da man må beregne at ca. 10% af træet ikke kan bruges pga. det er skævt, har huller eller er beskadet under transporten. Dette selvom du bestiller den bedste kvalitet der findes.

Jeg undersøgte selvfølgeligt priserne på træ på nettet, men valgte i sidste ende at bestille det hele hos Stark Kalundborg. Dels fordi de ligger tæt på vores sommerhus og fordi vi altid har fået god betjening og vejledning hos dem. Og det overskygger langt at man evt. ville kunne spare et par hundrede kroner, hvis jeg fik træet leveret et andet sted fra. Efterfølgende har der heller ingen problemer været med at leverer alt det overskydende træ tilbage, og de har endda selv kommet og hentet det.

Brædderne leveres

Materialeforbrug og prisen

Noget der overraskede lidt var forbruget af skruer. Jeg tror vi alt i alt brugte omkring 2.000 skruer! Heldigvis havde vi købt en stor del af dem i Tyskland og fik dem således en hel del billigere.

Priser
Materiale Pris
Træ
86m af 63mm x 125mm af kr 44,- per meter (strøer) 3.784,-
44m af 50mm x 125mm af kr 35,- per meter (strøer) 1.504,-
355m af 32mm x 125mm af kr 11,- per meter (terrassebrædder) 3.905,-
Samlet træ 9229,-
Diverse
1.800 stk skruer 1.800,-
16m2 stabilgrus 1.200,-
Udgravning samt fjernelse af træstubbe 3.500,-
63 stk. 50x50x5 cm beton havefliser 1.300,-
Trægrunder 350,-
Leje af pladevibrator 220,-
Fiberdug 500,-
Tagpap 100,-
Træbeskyttelse 900,-
Samlet diverse 9.870,-
Total pris 19.099,-

Behandling

Da der er brugt almindeligt trykimprægneret træ skal terrassen behandles med en træbeskyttelse, som bekytter mod vækst af bla. overfladeskimmel. Det kunne f.eks. være GORI Træterrasser, som vi har valgt. Den er stærkt vandafvisende og hæmmer angreb af skimmel ifølge producenten. Vi har taget den i farven nød, men der findes også et utal andre farver.

Først renses terrassen med en afrenser således evt. skimmel osv. er helt væk. Vi brugte Borup Afrenser. Den blev blandet op i en vandkande og hældt ud over terrassen og så fejet ren.

Derefter er det bare at gå i gang med at behandle terrasen. Da man skal tørre evt. overskydende olie af terrassebrædderne efter ca. 20 minutter, tog jeg 8 brædder af gangen og sprang så 4 brædder over således jeg kunne gå ned mellem brædderne og tørre den overskydende olie af.

Træbehandling

Lige når man kommer olien på kan det godt se lidt mørkt ud. Efter lidt tørring tager brædderne dog en lidt lysere farve. På billedet nedenfor kan ses de tre forskellige stadier. Til venstre er de brædder der lige er behandlet mens dem til højre har tørret i ca. 1 times tid. Dem i midten er selvfølgelig de ubehandlede.

Forskellen mellem behandlet og ubehandlet brædder

Det færdige resultat

Det færdige resultat er en ca. 55m2 stor flot træterrasse med masser af plads på til at flytte sig rundt.

Det færdige resultat set oppefra

Nu mangler vi blot at få sået noget græs, således det kommer helt hen til kanten af terrassen.

Det færdige resultat

For lige at give terrassen lidt liv, har vi valgt at købe et par træ blomster tønder til at have stående. Jeg har sat et par små træklodser under tønderne, således de ikke står direkte på terrassen.

Blomstertønder

Så er det bare med at komme i gang med at bruge vores terrasse. Hvis du har spørgsmål kan du bruge denne formular til at komme i kontakt med mig.

Affaldsprodukter

Når man nu er færdig med sin terrasse er der en hel del overskyende træ. Jeg valgte derfor at lave et par kasser til en rist og en måtte.

Kasser til riste

Efter behandlingen med træbeskyttelsen og tilskæring af en kokos måtte er resultatet her:

Den færdige måtte kasse